IMG_9317.jpg

Tantra

Tantra is een term die veel omvat.

Als je gaat zoeken op internet kun je zowel diep gerealiseerde Tibetaanse lama`s vinden die de fundamenten van het bestaan onthullen als Hindoes die als wildemannen sterke drank uit mensenschedels drinken. En heel veel over intimiteit en seksualiteit als het westerse tantra betreft. De oorsprong van het woord tantra ligt in het Sanskriet, de oude Indische taal. "Tan" in het Sanskriet betekent expansie, en "tra" betekent bevrijding. Dat vat het aardig samen. Expansie van je vermogen om dieper te ervaren, en de mogelijkheid om je te bevrijden, in de diepste zin van het woord.

In India, waar tantra oorspronkelijk vandaan komt, is het een spirituele stroming waarbij elk onderwerp, dus ook seksualiteit, als een ingangspoort wordt gezien dat je kan helpen het leven dieper te beleven. Om meer inzicht te krijgen in jezelf en je mogelijkheden. Intimiteit en seksualiteit zijn krachtige onderwerpen, maar tantra is meer dan dat. Het gaat vooral om aandachtiger en in verbinding te leven vanuit je essentie. Elke stap in die richting geeft meer levensvreugde en een toenemend gevoel van werkelijke vrijheid.


Tantra "zijn"

Tantra is niet iets wat ik doe; het is een manier van zijn waarbij het er voor mij gaat om bewust en volop aanwezig te zijn, in verbinding met wat er is.  

Wat me vooral passioneel  heeft voortgedreven in mijn zoeken en vinden op het pad naar ultieme bevrijding,  is de drang om me werkelijk vrij te voelen. Niet vrij zijn om dingen te doen, maar vrij zijn van innerlijke beperkingen, die vaak de vorm aannamen van angsten. Lang is mijn motto geweest: daar naar toe gaan waar de angst is.  En dan bedoel ik vooral angsten die te maken hebben met me durven verbinden in de diepte van ware intimiteit – zowel met mezelf als met de ander. Want hoewel ik nu niet meer zo last heb van verlegenheid, bloosde ik vroeger om het minste of geringste – ik vond de wereld en andere mensen vaak  intimiderend. Een concreet voorbeeld: waar het angstzweet al snel uitbrak was bv met oogcontact. Tantra heeft me geleerd om veel meer aanwezig te zijn in mijn lichaam, en te kunnen ontspannen in wat er zich aandient in ontmoetingen.

Wat me in tantra aanspreekt en wat ik ervaar is dat het spirituele domein alles omvat en doordringt. Het is niet apart of speciaal doch volledig geïntegreerd  in het bestaan. Het staat niet los van welke beleving dan ook, dus ook het seksuele en de intimiteit. Tantra is voor mij lichamelijke bewustwording, bevrijding, de ervaring van levenslust en –vreugde en een diep respect voor  alles en iedereen.
Het mooie is dat tantra werkelijk alles omvat – seksualiteit en genot kunnen net zo goed poorten zijn naar verruimde bewustwording als zittend mediteren of het beoefenen van yoga.

Het is in verbinding met mezelf en de ander dat ik de rijkdom en vreugde van het leven ten volle kan ervaren. Gaandeweg heb ik geleerd om alles wat er dan ontstaat in het contact te mogen verwelkomen – het de ruimte te geven die het vraagt.
Ware openheid, ware verbinding.
De pure en subtiele vreugde bestaat er in om er te zijn, in de polariteit van enerzijds een bewuste kracht en anderzijds een speelse ontvankelijkheid. Want de mens is altijd onderhevig aan deze dualiteit, ongeacht ons geslacht of genderbeleving. De dans tussen die twee polariteiten is tantra. En ieder van ons danst die dans op zijn of haar unieke wijze.  

Als ervaren tantra-masseur begeleid ik je naar meer openheid om die (innerlijke) polariteit dieper te ervaren.  Als gevolg  ga je meer levenslust en vreugde voelen en ben je dieper in verbinding met de wereld in en om je heen.
Hoe mooi!

(Menso)

Alles is hier

Tantra laat mij de realiteit dieper beleven. Met als gevolg dat ik merk dat ik geen onderscheid meer hoef te maken tussen datgene wat ik ervaar en hoe ik het zou willen - want die twee zijn soms verschillend :-). In deze visie hoef ik nergens meer naar toe, nergens meer van weg. Vroeger vluchtte ik graag weg, wilde ik altijd ergens anders zijn. Om maar niet te hoeven zakken in de realiteit. Nu voel ik meer en meer: "alles is hier".

 

De weg van tantra vergt constante oefening. De momenten van het zogenoemde wegvluchten overkomen me al minder en minder en dit zie ik nu veel helderder.

Het blijft een uitdagend traject van blijven waarnemen en de onvolmaaktheden te omarmen. Scherp staan op het balanceerpunt tussen aanwezig zijn en verlangen voelen. Kijken waar die elkaar kunnen ontmoeten. Na een intensieve heling & transformatie periode van chronische zenuwstelsel-overprikkeling en ontrafeling van een diepgewortelde levensangst blijft er voor mij altijd dit als enige overeind; dat wat mij het meest "juiste" lijkt. Maar ondanks dat inzicht blijft het opnieuw afstemmen, keer op keer. 

Tantra leert mij ook luisteren, aandacht hebben voor de ander. Het leert mij om mijn eigen wensen te voelen en tot expressie te brengen, ongeacht de uitkomst ervan. Via de seksuele energie ervaar ik nog duidelijker hoe krachtig de beleving van aanwezigheid kan zijn. Het is daardoor een vreugdevol spel, de totale acceptatie van mijn wezen te voelen stromen in mezelf en/of met mijn partner. 

Ik voelde tot op heden regelmatig de angst dat mijn wensen geen plekje verdienden in deze wereld. Maar nog erger zou zijn om ze geen bestaansrecht te geven. Gaandeweg is er vanalles getransformeerd door enkel bewust te zijn van wat er is, wat er àl is, wat er wél is. En de rest - meestal het mentale stukje waarmee ik mezelf identificeerde - in liefde te zien en er niks mee te doen. Het leven herschrijft mijn bestaan continu en "ik" zat alleen maar in de weg:-)
 

Tantra heeft voor mij altijd al bestaan, zonder het zo te benoemen: in verbinding gaan met metzelf, de ander, de natuur... verwondering voelen voor het oneindige universum en alles wat daarin mogelijk is.

Ik maak een voorzichtige, maar kordate beweging van dit te weten - vanuit een veilige waarneming op afstand - naar dit daadwerkelijk toe te passen in het speelveld genoemd leven!

(Elise)


 

Aanbevolen adressen

 

Rising Heart - Tantrische workshops en trajecten gegeven door Inge Leemans en haar team

Revolutionary Lovers - Relatiegerichte coaching voor leidinggevenden en hun partners bij Erik en Greet

 
IMG_1504.JPG

Belevenissen

"Hallo Elise en Menso,

Heb er echt van genoten.. Ik heb nog een hele rit naar huis vrolijk gelachen in de auto en dan zalig geslapen! Jullie twee-eenheid man vrouw was de ervaring die ik nu zocht."

Angèle

"Mijn leven had behoefte aan een volledig en bevredigend leven … er was een emotionele opkuis van dingen nodig die er al lang zijn, om zodoende ruimte te maken voor nieuwe ervaringen.

De tantra-sessies met Menso is voor mij een pad van openbloeien en groeien door in verbinding te gaan met mezelf. Dat gaat gepaard met plezier, intimiteit, lust en genieten en geeft me kracht,

levensvreugde, vitaliteit en meer liefde.

Verlangen is de motor om vooruit te gaan, mezelf beter te leren kennen en mezelf de moeite te vinden om dit mezelf te gunnen.

In de sessies worden angst, verdriet en onzekerheid omhelst - het mag er allemaal en helemaal zijn. Tot nu toe was dit afgesloten in mezelf. Door de liefdevolle confrontatie tijdens de sessies met

zachtheid, mildheid en intimiteit voel ik wat niet meer dient, maar er nog wel is. Langzaam in het tempo dat voor mij veilig voelde mocht het smelten met mijn toestemming.

Ik leer om ‘genietmomenten’ als cadeau aan mezelf te geven –dat ik voel dat levenslust en plezier er mag zijn. Verlangen, lust en genot zijn prachtige voertuigen naar openheid, levensvreugde en kracht. Ik leer om tegen mezelf te zeggen: ik ben de moeite waard, ik mag bestaan; geluk is ook mijn geboorte-recht!

In tantra hoef ik geen schaamte noch schuldgevoel te hebben. Als het zich aandient in mij word ik uitgenodigd het uit te spreken –zodat het niet meer in mijn binnenste blijft roeren maar het als een vogel uit zijn kooi kan vliegen.

Stap na stap en gedragen door de warmte, zachtheid en liefde van Menso ga ik naar een bevrijdende intieme dans met mezelf en de wereld. De aanrakingen en dansende bewegingen zijn voor mij zo leven-gevend! Dankjewel hiervoor…"

Barbara

"Ik wou jullie nogmaals danken voor de sessie deze namiddag.  Ik kan alleen maar zeggen dat ik het fantastisch vond!  Mijn beste ervaring tot nu toe!

Als ik er aan denk komen er bij mij allerlei dingen op, zoals: het lijkt wel een beetje kunst, er zit iets van bodywork in, het is orgastisch - met meerdere hoogtes en laagtes, het is super gevoelig, het is emotioneel, het gaat diep, het raakt me, er is iets yoga aan, het is naturistisch, het voelt vrij, het maakt één, alles is één geheel, het is iets oneindig, je laat volledig los maar je bent in iets, het is spiritueel, het is meditatief, het is relaxerend, het is zacht en liefdevol, er is harmonie,... en zo kan nog verdergaan... Ik kom graag regelmatig terug!" 

 

Karel

"Liefdevol, met intense en open aandacht, respectvol, met handen die gemaakt zijn om te masseren. Het heeft nog lang effect op me gehad.

Dit ga ik mezelf regelmatig gunnen!"

Ingrid

"Ik voelde me van bij de eerste massage op mijn gemak bij Menso. Hij is respectvol, professioneel en liefdevol. Wat ik vooral fijn vind, is dat hij zo aanwezig is in zijn handen. Hij raakt niet alleen mijn huid aan maar mijn hele wezen en dat komt echt binnen. Ik voel me gezien en ook in de intiemere aanrakingen voel je dat Menso zich heel goed kan afstemmen. Daardoor durf ik me te openen en me mee te laten voeren door de energie die door mijn lijf stroomt. De massage die hij geeft is soms stevig maar doet deugd en na een pittiger stuk is er altijd weer die zachte aanraking die me opnieuw naar een diepe ontspanning brengt. Ik vond het allemaal heel spannend maar nu voelt het als een ontdekkingsreis waar nog mooie schatten op me liggen te wachten. Het is echt een helende ervaring."

Bernadette

"Allereerst wil ik Elise bedanken voor de energie die ze in mijn sessie gestoken heeft. Bedankt voor het vertrouwen. Ik moet bekennen dat ik een beetje nerveus was voor deze speciale massage. Dit was mijn eerste ervaring. Ik had geen enkel idee wat er zou gebeuren, wat ik zou ervaren, zou voelen. Of ik überhaupt wel iets zou gewaarworden.

Wat zeer leuk en geruststellend was, dat Elise de verwachtingen en handelingen op voorhand met mij heeft overlopen en besproken heeft. Je hebt zelf de controle (of grensafbakening) in handen. Toch fijn voor zo een eerste keer. Zo wou ik geheel naakt proberen voor het betere contact maken.

Naar mijn gevoel was dit een zeer aangename ervaring. En moet zeggen dat niemand buiten mijn vriend/mensen van de sauna mij ooit eerder naakt gezien hebben. Dit was dus nieuw.

Het was een zeer liefdevolle ervaring, warm. Ik heb me zelfs heel klein als een baby gevoeld. Zo innig, zo intens, troostend was het. Elke aanraking was zo liefdevol en welkom: zelfs op de lichaamsdelen waarvan ik dacht dat ik moeite mee zou hebben, zoals de vaginastreek. Het voelde warm en zacht. Helemaal niet zo eng zoals dat vaak in onze gedachten gaat. 

Een aanrader en een dankjewel Elise voor de liefdevolle ervaring."

 

J.K.

 

"Aanvankelijk had ik enige weerstand tegenover een Tantra sessie bij Menso. Het leek me zo erotisch, ik was een kijkje gaan nemen op het internet, en door de filmpjes die ik daar te zien kreeg werd ik wat afgeschrikt. Op seksueel gebied ben ik nl.  eerder overprikkeld, ik heb absoluut geen probleem met overgave, integendeel. Ik twijfelde of het iets voor mij zou zijn, maar was toch nieuwsgierig. Na een positief telefoontje met Menso wist hij me te vertellen dat je zelf kan aangeven wat je al dan niet wil en dat hij hiermee zeker rekening zou houden.

Vanaf de moment dat ik Menso zag, was ik gerustgesteld, ik zag dat het goed was. Zijn vrede en lichtheid straalde van hem af, in zijn blik, en ik voelde me al  meteen op mijn gemak.

De sessie heeft wonderen gedaan. Menso heeft heel sterk aangevoeld wat ik nodig had en wat vooral niet. Hij bleef 'stilstaan' op de juiste plaatsen via handoplegging, had heel veel zachtheid voor mijn lichaam en was helemaal aanwezig. Ik voelde me niet opgewonden, maar net meer en meer ontspannen. Er ging een stroom daarheen al mijn chakra's. Dit gaf op het einde een gevoel van totale vrede en lichtheid, net wat ik bij hem zag bij de ont- moeting. Het leek alsof ik kon opstijgen en ik voelde me heel erg gelukkig en vrij. Dit leek wel geleden van mijn kindertijd! Ik wou daar uren blijven liggen.

Nu kan ik dit gevoel bij mezelf oproepen en dat is een erg grote hulp om te leren omgaan met mijn onrustige geest en hart. Ik sukkelde al jaren aan een stuk met een soort kapsel rond mijn hart van onrust, en dit was volledig verdwenen . Ik ben Menso dan ook ontzettend dankbaar en ik wil zeker nog een sessie doen!"

Aagje

"Er zijn zo van die momenten in je leven die je voor altijd zullen bijblijven. Omdat ze je beroeren, omdat ze je raken tot in het diepst van je ziel.

De tantrische massage die ik van Menso mocht ontvangen, was er zo één.

Het was mijn eerste keer, spannend dus. Op basis van een foto en een tekstje had ik beslist dat deze man de juiste persoon voor me was. En dat bleek nadien op alle vlakken te kloppen. Menso is een man die liefde uitstraalt in alles wat hij zegt en doet. Ik voelde me meteen helemaal op mijn gemak bij hem.

Het was een drempel voor me om naakt op een massagetafel te gaan liggen voor een vreemde man die ook nog eens elk plekje van mijn lichaam zou verkennen. Ik verwachtte me aan veel schaamte en net zoveel pijnlijke gedachten in mijn hoofd. Maar ik kreeg exact het tegenovergestelde; Menso bracht me met zijn goddelijke massage snel en schijnbaar moeiteloos heel diep in mijn lichaam,  naar een plekje waar enkel liefde woont. Ik heb me nog nooit zo “mooi” gevoeld als daar en dan, naakt op de massagetafel… vertroeteld door een man die eens een vreemde was."

Christine

"Krachtig en subtiel,  lichtvoetig en diepgaand. Ben blij dat ik mezelf deze tantramassage cadeau heb gedaan."

Raf