• Betantra

Slapende honden wél wakker maken


Het is al iets moois als je je droompartner hebt gevonden waarmee je moeiteloos intiem kunt zijn op allerlei plaatsen en manieren. Zeker in de eerste “levensjaren” van de relatie zorgen allerlei hormonen voor een exra bedding.

Het feit dat ik een partner heb aangetrokken die veruit boven anderen steekt in mijn beleving is echter niet voldoende om dit gevoel van doorstroming te kunnen verderzetten. Ik heb na enkele jaren ontdekt dat de kans dat ik me afgeleid ga voelen tijdens het vrijen er langzaam in sluipt. Dit, omdat ik niet meer bezig was met mijn partner te moeten winnen voor mezelf, plus de afname van de eerder vermelde hormonen. Ook het feit dat ik door schijnbare herhaling meer mijn aandacht laat verschuiven naar andere domeinen in mijn leven droeg hier aan bij.

Toch is er een ingang te vinden naar meer doorstroming, zonder dat het geforceerd terugvinden van “vroeger” is of het vasthouden van idealen. Door middel van tantra-technieken samen te beoefenen - die we in onze Betantra-praktijk in de belevingsessies uitdiepen samen - die gepaard gaan met adem, beweging en geluid, kun je meer aandachtig “rusten” in het moment van het vrijen. Met rusten bedoel ik niet lui achterover hangen en je partner al het werk laten doen (soms wel, fysiek gezien ;-), maar rusten in het overzicht dat je binnenkrijgt aan prikkels en daar niet voor wegrennen maar juist er in verder duiken. Aandacht voor de blik van je liefdevolle partner, zijn/haar aanrakingen, bewegingen, hoe je lichaam écht aanvoelt, het gevoel van te zoenen, de vrije expressie in je bekken te ervaren. En dit alles zonder er iets van te verwachten of te maken. Je hoeft nergens naar toe, geen climax. Dit kun je uiteraard afspreken om eens naar toe te werken, maar als het gaat om echt te zakken in het moment kun je dit soort verwachtingen beter laten varen en daardoor het varen door de ontdekkingstocht zelf als genot waarnemen.

Mocht je hier ook je eigen verhaal in herkennen en geprikkeld zijn om weer meer uit je liefdevolle seksuele leven te halen - vanuit de capaciteit die altijd klaarstaat om aangewakkerd te worden-  wees welkom! (Elise, 2019)