• Betantra

Openheid


Waarom ik het leuk vind om te masseren en te coachen is om je in contact te brengen met wie je werkelijk bent, voorbij elk idee of concept over jezelf. Vanuit mijn ervaring merk ik dat Openheid iets wezenlijk verteld over wie of wat we zijn. 

Wat het leven ons ook aanreikt, wat er ook gebeurt in of rondom onszelf, er is altijd de mogelijkheid om ons ervoor te openen. Vaak kunnen we opmerken dat we een afgeslotenheid ervaren, niet alleen naar de wereld toe of naar mensen buiten ons, ook naar bepaalde lichamelijke sensaties of gevoelens, zoals angst, genot, verdriet, vreugde, etc.

.

Uiteraard stellen we ons liever open voor liefdevolle aanraking dan voor een aanvaring met een distel, en daar is ook niks mis mee. Wat het moeilijk maakt is dat we niet altijd kunnen kiezen wanneer we ons openstellen, of om te ervaren dat we open zijn. Want dat is mijn ervaring: wat we in wezen zijn, IS openheid. En dat is wat ik graag wil doorgeven, waar ik op focus in mijn behandelingen - je terug in contact brengen met die fundamentele openheid. Van daaruit kun je het leven meer als een kostbaar geschenk ervaren, is het makkelijker om contacten te leggen en, wanneer je in contact bent, de zoete nectar proeven van in contact te zijn. In eerste instantie met jezelf, met het hier en nu, en van daaruit met de ander, en de wereld om je heen. Dan ben je in staat om de voortdurende subtiele vreugde te ervaren van in leven zijn, wat er ook gebeurt. Als een soort straling die je leven omringt en doordringt.

Als we opmerkzaam zijn kunnen we vaak opmerken dat, zelfs wanneer we met vrienden zijn, of terwijl we met onze geliefde vrijen, er een afgeslotenheid is; een mild soort verkramping. We geven ons meestal niet helemaal over, we houden ons in en verhinderen de stroom van het leven volledig door ons heen te laten gaan.  Deze afgeslotenheid is het gevolg van ervaringen in ons leven die pijnlijk of moeilijk waren. Een bescherming waarover we vaak de controle niet meer los kunnen laten. Deze bevindt  zich bovendien in een gevoelslaag die moeilijk te bereiken. En dit is waar tantra-technieken ons kunnen helpen.

Daarom is er vaak ook lijden: we zijn open maar we ervaren (een bepaalde vorm van) afgeslotenheid.

Mijn doelstelling is om je daarmee in contact te brengen en vanuit dat bewustzijn kijken en onderzoeken hoe je meer kunt openen. In 1e instantie naar het moment zelf tijdens de sessie, heel concreet en ervaringsgericht; en vervolgens hoe je dat in het dagelijkse leven kunt bewerkstelligen.

Dit is in mijn visie de grootste en mooiste uitdaging: hoe kunnen we in het dagdagelijkse leven open zijn, inclusief de mogelijkheid om ons af te sluiten wanneer de situatie daarom vraagt.

Overigens een van de paradoxen: we kunnen ons (enigszins) afsluiten in openheid. Want openheid is wat we in diepste wezen zijn – en dat is ook zo wanneer we ons  afsluiten. Dat gebeurt nog altijd in de fundamentele openheid.

We kunnen ons echter openstellen wanneer we de afwas doen, wanneer onze baas iets onaangenaams zegt, wanneer je kind jengelt naar aandacht terwijl je net moe thuis komt. We kunnen onze openheid ervaren in de file, of wanneer onze geliefde ons kwetst. We kunnen ons nog dieper openen op het moment van schoonheid, van ontroering tijdens een concert, of terwijl we met onze geliefde vrijen en extase beleven. Open zijn verdiept de ervaring van het leven. En dat is waar tantra in mijn visie voor staat: diepgaande openheid om op die manier het wonderlijke leven ten volle te ervaren. (Menso, 2019)