• Betantra

Xplore - Erotische blauwdrukken

Sinds een tijdje zijn Elise en ik bezig met een nieuwe training: de erotische blauwdrukken. De bedenkers en inspirators gaan ervan uit dat er een vijftal blauwdrukken zijn in de seksualiteit - energetisch, sensueel, seksueel, kink en shapeshifter: deze laatste omvat een combinatie van de andere vier - en dat ieder van ons een of meerdere blauwdrukken heeft als ingangen via welke je naar plezier en opwinding kan gaan. Heel boeiend om te leren wat je eigen blauwdruk is in de erotiek, hoe je die kunt ontdekken, kunt voeden en ervaren en kan inzetten om meer seksueel plezier en genot te ervaren, alsook door het combineren/stapelen "stacking" van meerdere van deze blauwdrukken. Dit kan met jezelf en/of ook met  je partner. Ook wordt er ingegaan op de kracht van genieten en de taboes die daarbij komen kijken. In dit stukje wil ik het hebben over het belang van lijfelijk genieten en  wat daarbij in de weg kan zitten.

In onze Betantra-praktijk komt het regelmatig voor dat schaamte en schuldgevoel naar boven komen als het gaat om ongegeneerd te genieten van aanraking en sensueel en/of seksueel genot. Die gevoelens van schaamte en schuld zijn vaak remmend en kunnen in de weg zitten van iets waar we zoveel deugd van kunnen hebben. En waar we vaak ook naar verlangen en een ongekende kracht in zich draagt. Het verstevigt onze eigenwaarde, geeft ons energie, en, ook handig in deze (post)Corona-tijden, versterkt dit onze immuniteit.   Bovendien, als het met respect en aandacht gebeurt, is het een positieve bekrachtiging van wie we zijn en voelen we ons na het plezier van genot, opgeladen en beter in staat om stress te hanteren.

Het is een poort naar meer bewustwording van onszelf, een ruimere ervaring van wie we kunnen zijn en daardoor ook een ruimere ervaring van de werkelijkheid in en rondom ons. Het verbindt ons met onszelf en de wereld om ons heen. Ons lichaam is daar een fijn en belangrijk voertuig voor als we het (opnieuw) leren inzetten voor dat doel. En vaak komen we belemmeringen tegen die ons weerhouden om ongegeneerd en voluit te genieten van de mogelijkheden die ons lichaam en, bij uitbreiding, het lichaam van de partner, ons biedt.

De oorzaken van de gevoelens van schaamte en schuld zijn het onderzoeken waard. Ze gaan vaak samen: het ervaren van schaamte gaat meestal vooraf aan het schuldgevoel. Schaamte heeft vaak te maken met een al dan niet zichtbare sociale grens die overtreden wordt. Vaak krijgen we vanuit onze gezinssituatie waar we als kind in waren, op verbale en non-verbale te horen, te zien of te voelen dat er iets niet mag. Soms heel duidelijk: “Dat is vies!”, of, “Dat mag niet”, soms ook veel subtieler. Een afkeurende blik, het verstijven van het lichaam van de ouder als het ineens over iets seksueels gaat, wegkijken, negeren, etc.

We leren daardoor dat sommige dingen niet mogen of kunnen in de sociale context en dat is goed: aan je geslachtsdelen zitten terwijl je bij je oma op bezoek bent is niet wenselijk. Helaas wordt die lijn dan doorgetrokken in onszelf: aan je geslacht zitten mag sowieso (eigenlijk) niet.  De keren dat je het wel deed en het werd ontdekt werd je duidelijk gemaakt dat je een (onzichtbare) grens overschreed en voelde je schaamte. En erna vaak ook schuldgevoelens: als ik niet dit of dat had gedaan/gezegd, dan….

In meer of mindere mate wordt op die manier plezier en genot vaak ingeperkt, ook terwijl je inmiddels volwassen bent en goed in staat in te schatten wanneer het ok is om ongeremd plezier te beleven aan seksuele opwinding.

Tantra geeft je ook nog eens technieken en mogelijkheden om dat plezier en seksueel genot niet te beperken tot je geslachtsorganen maar het door je hele lijf te laten stromen.  Nog meer plezier en genot :D

Belangrijk is evenwel om eerst te erkennen dat je misschien schaamte voelt om sensueel en seksueel plezier te beleven, of dat je je naderhand schuldig voelt daarover, wat de volgende keer het plezier kan beperken. Vervolgens kun je kijken of dat in de huidige context wel nodig is en of je in staat bent je grens daarin te verleggen. Mocht je ervaren dat je hierbij diepgaande en therapeutische hulp nodig hebt heb ik een netwerk van mensen die je daarbij kunnen helpen. Zelf leggen wij meer de nadruk om te kijken en te ervaren wat er wel mogelijk is, op dit moment in je beleving. Je wordt aangemoedigd om dieper te ademen zodat de aanrakingen tijdens de behandeling vollediger beleefd kunnen worden, en/of geluid te maken, zodat je expressie kan geven van wat je ervaart. Belangrijk is natuurlijk dat je doet wat comfortabel blijft voelen. We bespreken dit van te voren tijdens het gesprek. Het belangrijkste is om jezelf de toestemming te geven om op een dieper niveau dan je tot nu toe  kent het plezier en genot te mogen ervaren, en dat dit helemaal ok is. Dat het jou deugd doet en dat er niks mis mee is om plezier te beleven aan je eigen lichaam. Verken dit in alle veiligheid tijdens een individuele sessie, of je nu vanuit een tantra massage vertrekt, een vier-handen massage, of vanuit een tantra traject waarin massage en contact-oefeningen aan bod komen verspreid over drie sessies. Wil je dit bijvoorbeeld samen met je partner onderzoeken en beleven kan dat in onze duo-massages of duo belevingen voor koppels, of ook verspreid over een tantra traject voor koppels, verspreid over drie sessies. En last but not least, wel integendeel: de rol van liefdevolle aandacht bij aanraking. Plezier en genot kunnen pas echt een diepgaande rol spelen en deugd doen op diepere niveaus als dat ontstaat vanuit een liefdevolle aandacht. Dat je kunt voelen dat je er helemaal mag zijn, dat het komt van een plek van graag zien en dat het helemaal goed is zoals het is. Zonder oordeel en zonder dat er een grens wordt overschreden. Die grenzen (en wensen!) worden altijd van te voren besproken zodat er wederzijdse overeenstemming is bij wat er kan plaats vinden tijdens een Betantra-sessie. Door die vooraf bepaalde grenzen kun je veilig exploreren in je eigen sensaties van plezier en genot.

Graag heten wij je welkom! (Menso en Elise 2021)