• Betantra

Hart en handen

Massage is een van de mooiste cadeaus die je kunt geven: aan een ander  en aan jezelf. Van aanraken en aangeraakt worden voel je je gelukkiger. En het is ook een prachtige manier om je verbonden te voelen.

Waar je ook komt, al is het in een ver afgelegen dorp in een uithoek van de wereld, mensen kennen de kracht van massage. We weten allemaal dat het ontspannend werkt. Om elkaar met aandacht en liefde aan te raken. Dat we dan vanzelf rustiger gaan ademen, knellende gedachten uit ons hoofd wegvloeien en gevoelens van stress verdwijnen. Daar hebben we geen wetenschappelijke bewijzen voor nodig, - al zijn die er in overvloed -, dat ervaren we letterlijk aan den lijve. Alleen al een kus op je wang of een arm om je heen kan wonderen doen.

Intuïtief weten we al eeuwenlang dat aanraken essentieel is, dat het voeding is voor lichaam en geest. Elke cultuur heeft haar eigen accenten maar wat het gemeenschappelijke is: tijdens een massage ontmoeten handen en hart elkaar. De masseur geeft liefdevolle aandacht – en krijgt zelf ook een prachtig cadeau. Wat je geeft, krijg je ook, op een iets andere manier.

Wetenschappers hebben opgemerkt dat het regelmatig gebeurt dat beide harten synchroon gaan slaan – je smelt als het ware even samen.

Het is dan ook niet overdreven te stellen dat de wereld er mooier van wordt als we elkaar meer aanraken en masseren.

(vrij uit een tekst van Happinez)