• Betantra

De kunst van het aanraken 

Er bestaan veel boeken over de kunst van het aanraken, en/of over de weldadige gevolgen daarvan. Ik heb ze niet allemaal gelezen en ook ben ik er geen wetenschappelijk onderbouwde expert in. Wel ervaar ik gelukkig dagelijks het weldoend effect van aanraken en aangeraakt worden. Niet alleen in mijn praktijk van Betantra, vooral ook in mijn vrienden-relaties en mijn innige relatie met Elise 

Als ik soms een dag of enkele dagen door omstandigheden niet aanraak of aangeraakt wordt, voel ik hoe mijn verbinding met de wereld om mij heen minder sterk wordt, ik mij ook wat geïsoleerder en soms zelfs eenzaam ga voelen. Ook al heb ik een kat en beleven we veel aanraakplezier met elkaar en zijn (huis)dieren niet te onderschatten, toch gaat er wat betreft liefdevolle aanraking niets boven een aandachtig mens.

Die aandacht is cruciaal en is ook een van de pijlers van onze massages: aandacht maakt een wezenlijk verschil. Je kunt functioneel aangeraakt worden (bv bij een kinesist) en heeft zijn waarde. Als je echter met aandacht en genegenheid aangeraakt wordt - en je stelt je er echt open voor - dan gebeuren er kleine wondertjes. Niet alleen het veelbezongen hormoon oxytocine wordt in veelvoud aangemaakt, wat een subtiel geluksgevoel geeft, het gaat veel verder dan dat. Het verbindt je met jezelf, en met de wereld om je heen. Je krijgt als het ware opnieuw en opnieuw bestaansrecht. En bij baby’s is dat zelfs letterlijk aangetoond: zonder aanraking zouden die sterven. Zo diep gaat dat.

Mocht je single zijn en geen regelmatige liefdevolle aanraking kunnen ervaren, kijk of je met goede vrienden afspraken en structuren kunt maken die aanraking mogelijk maken, zonder seksuele bijbedoelingen. Of bezoek eventueel een ‘cuddle-party’ of boek een massage. En als je in een aanraak-arme relatie bent, kijk of je het thema (opnieuw) bespreekbaar kunt maken.

Iets wat ik trouwens af en toe hoor in de de Betantra-praktijk is dat mannen (vaak mannen, maar niet alleen maar mannen) soms alleen maar willen aanraken als begin van, of tijdens seks. Een aanraking zonder bijbedoeling of al dan niet verborgen agenda kan echter ook ontspanning en verbinding geven. Thuiskomen in jezelf en bij de ander. Even niets hoeven, alleen maar ontvangen. Of alleen maar geven zonder iets terug te verlangen, ook heel plezierig. En als dáár dan seks van komt, uiteraard prima, maar niet alleen maar als prelude. En raak elkaar af en toe eens aan alsof je elkaar voor de 1e keer aanraakt, vol verwondering, plezier en mogelijk opwinding. Probeer het eens!

En in onze praktijk kunnen we jullie ook leren om elkaar (weer) aandachtig aan te raken, of hoe je een fijne tantra-massage aan elkaar kunt geven. En of je nu single bent of in een relatie, je bent welkom om dan met veel aandacht, zachtheid en kennis van zaken aangeraakt te worden, zonder dat je iets terug hoeft te doen. Zodat je al dan niet seksuele levensenergie vrijer kan gaan stromen. Je mag er zijn! Wat een feest. (Menso 2020)