Maak hier een afspraak

Met het versturen van je bericht en/of het maken van een afspraak ga je akkoord met het huisreglement

en algemene voorwaarden. Wij raden je aan deze eerst door te lezen om misverstanden te voorkomen.

Klik op het pdf icoontje om deze te lezen.

CONTACT

Praktisch & bereikbaarheid

Hier vind je alle praktische informatie over de massages en bereikbaarheid.

Gebruik het bovenstaande contactformulier om een afspraak te maken of vragen te stellen.

Tussen het maken van een afspraak en de invulling daarvan ligt meestal een week tot anderhalve week.  Een enkele keer kan het ook sneller. Voor het boeken van een afspraak waar we beiden voor ingezet worden kan de wachttijd oplopen tot vier weken.

Het is fijn als je van te voren gedoucht hebt.  Indien nodig, als je recht van het werk komt bijvoorbeeld, kun je ook in de praktijk douchen.

Adres:  Bergestraat 36 te Holsbeek 

Holsbeek ligt nabij Brussel, Leuven, Kessel-Lo en Aarschot.

Bergestraat nr 36 is mede te herkennen aan een groene ijzeren poort met een taxus aan de zijkant. Je kunt gewoon door de poort naar binnen wandelen. Dan wandel je rechtsom het eerste gebouw en vind je aan de rechterzijde van hetzelfde gebouw de ingang van de praktijk. Dit is een bruine deur met een groot raam en kattenluik.

 

Kom je met het openbaar vervoer? Met de bus vanuit station Leuven: lijn 310 Leuven – Aarschot.

Afstappen halte HOLSBEEK BOOMKWEKERIJ. Als je van Leuven komt is het even doorstappen in dezelfde richting als de bus rijdt en dan de eerste straat links en 200m doorstappen.

© 2019 webdesign: Elise. Massage fotografie: Jilliebillie & Onno Veerman

  • Facebook Social Icon

Blog & inspiratie

Slapende honden wél wakker maken

 

Het is al iets moois als je je droompartner hebt gevonden waarmee je moeiteloos intiem kunt zijn op allerlei plaatsen en manieren. Zeker in de eerste “levensjaren” van de relatie zorgen allerlei hormonen voor een exra bedding.

 

Het feit dat ik een partner heb aangetrokken die veruit boven anderen steekt in mijn beleving is echter niet voldoende om dit gevoel van doorstroming te kunnen verderzetten. Ik heb na enkele jaren ontdekt dat de kans dat ik me afgeleid ga voelen tijdens het vrijen er langzaam in sluipt. Dit, omdat ik niet meer bezig was met mijn partner te moeten winnen voor mezelf, plus de afname van de eerder vermelde hormonen. Ook het feit dat ik door schijnbare herhaling meer mijn aandacht laat verschuiven naar andere domeinen in mijn leven droeg hier aan bij.


Toch is er een ingang te vinden naar meer doorstroming, zonder dat het geforceerd terugvinden van “vroeger” is of het vasthouden van idealen. Door middel van tantra-technieken samen te beoefenen - die we in onze Betantra-praktijk in de belevingsessies uitdiepen samen - die gepaard gaan met adem, beweging en geluid, kun je meer aandachtig “rusten” in het moment van het vrijen. Met rusten bedoel ik niet lui achterover hangen en je partner al het werk laten doen (soms wel, fysiek gezien ;-), maar rusten in het overzicht dat je binnenkrijgt aan prikkels en daar niet voor wegrennen maar juist er in verder duiken. Aandacht voor de blik van je liefdevolle partner, zijn/haar aanrakingen, bewegingen, hoe je lichaam écht aanvoelt, het gevoel van te zoenen, de vrije expressie in je bekken te ervaren. En dit alles zonder er iets van te verwachten of te maken. Je hoeft nergens naar toe, geen climax. Dit kun je uiteraard afspreken om eens naar toe te werken, maar als het gaat om echt te zakken in het moment kun je dit soort verwachtingen beter laten varen en daardoor het varen door de ontdekkingstocht zelf als genot waarnemen.

 

Mocht je hier ook je eigen verhaal in herkennen en geprikkeld zijn om weer meer uit je liefdevolle seksuele leven te halen - vanuit de capaciteit die altijd klaarstaat om aangewakkerd te worden-  wees welkom! (Elise, 2019)

Openheid

 

Waarom ik het leuk vind om te masseren en te coachen is om je in contact te brengen met wie je werkelijk bent, voorbij elk idee of concept over jezelf. Vanuit mijn ervaring merk ik dat Openheid iets wezenlijk verteld over wie of wat we zijn. 

 

Wat het leven ons ook aanreikt, wat er ook gebeurt in of rondom onszelf, er is altijd de mogelijkheid om ons ervoor te openen. Vaak kunnen we opmerken dat we een afgeslotenheid ervaren, niet alleen naar de wereld toe of naar mensen buiten ons, ook naar bepaalde lichamelijke sensaties of gevoelens, zoals angst, genot, verdriet, vreugde, etc.

.

Uiteraard stellen we ons liever open voor liefdevolle aanraking dan voor een aanvaring met een distel, en daar is ook niks mis mee. Wat het moeilijk maakt is dat we niet altijd kunnen kiezen wanneer we ons openstellen, of om te ervaren dat we open zijn.
Want dat is mijn ervaring: wat we in wezen zijn, IS openheid. En dat is wat ik graag wil doorgeven, waar ik op focus in mijn behandelingen - je terug in contact brengen met die fundamentele openheid. Van daaruit kun je het leven meer als een kostbaar geschenk ervaren, is het makkelijker om contacten te leggen en, wanneer je in contact bent, de zoete nectar proeven van in contact te zijn. In eerste instantie met jezelf, met het hier en nu, en van daaruit met de ander, en de wereld om je heen. Dan ben je in staat om de voortdurende subtiele vreugde te ervaren van in leven zijn, wat er ook gebeurt. Als een soort straling die je leven omringt en doordringt.

 

Als we opmerkzaam zijn kunnen we vaak opmerken dat, zelfs wanneer we met vrienden zijn, of terwijl we met onze geliefde vrijen, er een afgeslotenheid is; een mild soort verkramping. We geven ons meestal niet helemaal over, we houden ons in en verhinderen de stroom van het leven volledig door ons heen te laten gaan. 
Deze afgeslotenheid is het gevolg van ervaringen in ons leven die pijnlijk of moeilijk waren. Een bescherming waarover we vaak de controle niet meer los kunnen laten. Deze bevindt  zich bovendien in een gevoelslaag die moeilijk te bereiken. En dit is waar tantra-technieken ons kunnen helpen.

 

Daarom is er vaak ook lijden: we zijn open maar we ervaren (een bepaalde vorm van) afgeslotenheid.

 

Mijn doelstelling is om je daarmee in contact te brengen en vanuit dat bewustzijn kijken en onderzoeken hoe je meer kunt openen. In 1e instantie naar het moment zelf tijdens de sessie, heel concreet en ervaringsgericht; en vervolgens hoe je dat in het dagelijkse leven kunt bewerkstelligen.

 

Dit is in mijn visie de grootste en mooiste uitdaging: hoe kunnen we in het dagdagelijkse leven open zijn, inclusief de mogelijkheid om ons af te sluiten wanneer de situatie daarom vraagt.

Overigens een van de paradoxen: we kunnen ons (enigszins) afsluiten in openheid. Want openheid is wat we in diepste wezen zijn – en dat is ook zo wanneer we ons  afsluiten. Dat gebeurt nog altijd in de fundamentele openheid.


We kunnen ons echter openstellen wanneer we de afwas doen, wanneer onze baas iets onaangenaams zegt, wanneer je kind jengelt naar aandacht terwijl je net moe thuis komt. We kunnen onze openheid ervaren in de file, of wanneer onze geliefde ons kwetst. We kunnen ons nog dieper openen op het moment van schoonheid, van ontroering tijdens een concert, of terwijl we met onze geliefde vrijen en extase beleven.

Open zijn verdiept de ervaring van het leven. En dat is waar tantra in mijn visie voor staat: diepgaande openheid om op die manier het wonderlijke leven ten volle te ervaren. (Menso, 2019)

Inspirerend gedicht

Burn in the fire
Bath in the water
Lie in the earth
Breathe in the air

Drink the nectar

 

 

Twee monniken en een vrouw - Zen Parabel

Twee monniken die op reis waren kwamen bij een rivier aan, waar ze een vrouw ontmoetten. Omdat de vrouw bang was voor de stroming in de rivier vroeg ze of de monniken haar naar de overkant wilden dragen. Een van de monniken aarzelde, maar de andere zette haar op zijn schouders, stak het water over en zette haar neer op de oever aan de overkant van de rivier. De vrouw  bedankte hen en vertrok. Terwijl de monniken hun reis vervolgden, was de ene monnik in zichzelf gekeerd en aan het broeden. Niet meer in staat om het zwijgen te bewaren zei hij wat hem dwars zat. “Broeder, onze spirituele training leert ons elk contact met vrouwen te mijden, maar jij pakte haar op je schouders en droeg haar!”

“Broeder”, antwoordde de andere monnik, “Ik heb haar neergezet aan de overkant, terwijl jij haar nog steeds bij je draagt.”

Hart en handen

Massage is een van de mooiste cadeaus die je kunt geven: aan een ander  en aan jezelf. Van aanraken en aangeraakt worden voel je je gelukkiger. En het is ook een prachtige manier om je verbonden te voelen.

Waar je ook komt, al is het in een ver afgelegen dorp in een uithoek van de wereld, mensen kennen de kracht van massage. We weten allemaal dat het ontspannend werkt. Om elkaar met aandacht en liefde aan te raken. Dat we dan vanzelf rustiger gaan ademen, knellende gedachten uit ons hoofd wegvloeien en gevoelens van stress verdwijnen. Daar hebben we geen wetenschappelijke bewijzen voor nodig, - al zijn die er in overvloed -, dat ervaren we letterlijk aan den lijve. Alleen al een kus op je wang of een arm om je heen kan wonderen doen.

Intuïtief weten we al eeuwenlang dat aanraken essentieel is, dat het voeding is voor lichaam en geest. Elke cultuur heeft haar eigen accenten maar wat het gemeenschappelijke is: tijdens een massage ontmoeten handen en hart elkaar. De masseur geeft liefdevolle aandacht – en krijgt zelf ook een prachtig cadeau. Wat je geeft, krijg je ook, op een iets andere manier.

Wetenschappers hebben opgemerkt dat het regelmatig gebeurt dat beide harten synchroon gaan slaan – je smelt als het ware even samen.

Het is dan ook niet overdreven te stellen dat de wereld er mooier van wordt als we elkaar meer aanraken en masseren.

(vrij uit een tekst van Happinez)

 

De kracht van aanraken en aangeraakt worden

Aanraken en aangeraakt worden is essentieel voor onze lichamelijke en emotionele gezondheid. Door elkaar een paar minuten of zelfs maar enkele seconden aan te raken kun je energieën harmoniseren en contact herstellen.

Aanraking zorgt ervoor dat we letterlijk ‘voeling’ houden met elkaar en dat kan onze frustraties en boosheid ten opzichte van elkaar verminderen. Het vasthouden van elkaars handen helpt bij het praten over moeilijke onderwerpen.

Wanneer mensen elkaar aanraken wordt een hormoon dat oxytocine heet in onze bloedstroom gebracht. Dit versterkt genegenheid, vermindert spanning en doet de productie van geslachtshormonen toenemen. Bij vrouwen versterkt het hun seksuele ontvankelijkheid en bij mannen doet het de gevoeligheid van hun lingam (penis) toenemen en versterkt het de erectie.

Als ze niet regelmatig liefdevol aangeraakt worden, kunnen vrouwen neerslachtig worden en hun belangstelling voor seks verliezen, terwijl mannen vaak agressiever worden en hun belangstelling verliezen in aanrakingen die niet seksueel zijn: het recept voor disharmonie in een relatie.

Elkaars handen vastpakken en elkaar omhelzen is niet alleen maar emotioneel bevredigend, het is ook fysiologisch noodzakelijk. Onze hormonen vormen lussen van positieve feedback, dat wil zeggen; hoe meer we aangeraakt worden, hoe meer we de aanraking verwelkomen, en hoe meer we vrijen, hoe meer we open staan om te vrijen. Helaas is de negatieve feedback lus even krachtig, waardoor stellen in vicieuze cirkels van afzonderlijkheid terechtkomen waarin ze elkaar niet aanraken en vrijen. Omdat we gewoontedieren zijn, is het als we vandaag iets doen waarschijnlijker dat we dat morgen ook doen. In het geval van seks kunnen zowel gewoonten als hormonen ons aanmoedigen. Zorg ervoor dat de feedback lus in de juiste richting blijft draaien!

(Vrij uit: ‘Het Multi-orgstische paar’ van Chia en Abrams)

 

Citaten

 

" Tantra is the hot blood of spiritual practice.

It smashes the taboo against unreasonable happiness; it is a thunderbolt path, swift, joyful and fierce.

There is no authentic tantra without profound commitment, discipline, courage and a sense of wild, foolhardy, fearless abandon. "

Chögyam Trungpa rinpoche

 

"Union in heart, called love, brings union in the body, called sex. And when this brings union in spirit, it is called tantra."

Author unknown

 

"True healing is not the fixing of the broken,

but the rediscovery of the Unbroken."

Jeff Foster

De kunst van het aanraken 

Er bestaan veel boeken over de kunst van het aanraken, en/of over de weldadige gevolgen daarvan. Ik heb ze niet allemaal gelezen en ook ben ik er geen wetenschappelijk onderbouwde expert in. Wel ervaar ik gelukkig dagelijks het weldoend effect van aanraken en aangeraakt worden. Niet alleen in mijn praktijk van Betantra, vooral ook in mijn vrienden-relaties en mijn innige relatie met Elise 

Als ik soms een dag of enkele dagen door omstandigheden niet aanraak of aangeraakt wordt, voel ik hoe mijn verbinding met de wereld om mij heen minder sterk wordt, ik mij ook wat geïsoleerder en soms zelfs eenzaam ga voelen. Ook al heb ik een kat en beleven we veel aanraakplezier met elkaar en zijn (huis)dieren niet te onderschatten, toch gaat er wat betreft liefdevolle aanraking niets boven een aandachtig mens.

Die aandacht is cruciaal en is ook een van de pijlers van onze massages: aandacht maakt een wezenlijk verschil. Je kunt functioneel aangeraakt worden (bv bij een kinesist) en heeft zijn waarde. Als je echter met aandacht en genegenheid aangeraakt wordt - en je stelt je er echt open voor - dan gebeuren er kleine wondertjes. Niet alleen het veelbezongen hormoon oxytocine wordt in veelvoud aangemaakt, wat een subtiel geluksgevoel geeft, het gaat veel verder dan dat. Het verbindt je met jezelf, en met de wereld om je heen. Je krijgt als het ware opnieuw en opnieuw bestaansrecht. En bij baby’s is dat zelfs letterlijk aangetoond: zonder aanraking zouden die sterven. Zo diep gaat dat.

Mocht je single zijn en geen regelmatige liefdevolle aanraking kunnen ervaren, kijk of je met goede vrienden afspraken en structuren kunt maken die aanraking mogelijk maken, zonder seksuele bijbedoelingen. Of bezoek eventueel een ‘cuddle-party’ of boek een massage. En als je in een aanraak-arme relatie bent, kijk of je het thema (opnieuw) bespreekbaar kunt maken.

Iets wat ik trouwens af en toe hoor in de de Betantra-praktijk is dat mannen (vaak mannen, maar niet alleen maar mannen) soms alleen maar willen aanraken als begin van, of tijdens seks. Een aanraking zonder bijbedoeling of al dan niet verborgen agenda kan echter ook ontspanning en verbinding geven. Thuiskomen in jezelf en bij de ander. Even niets hoeven, alleen maar ontvangen. Of alleen maar geven zonder iets terug te verlangen, ook heel plezierig. En als dáár dan seks van komt, uiteraard prima, maar niet alleen maar als prelude. En raak elkaar af en toe eens aan alsof je elkaar voor de 1e keer aanraakt, vol verwondering, plezier en mogelijk opwinding. Probeer het eens!

En in onze praktijk kunnen we jullie ook leren om elkaar (weer) aandachtig aan te raken, of hoe je een fijne tantra-massage aan elkaar kunt geven.
En of je nu single bent of in een relatie, je bent welkom om dan met veel aandacht, zachtheid en kennis van zaken aangeraakt te worden, zonder dat je iets terug hoeft te doen. Zodat je al dan niet seksuele levensenergie vrijer kan gaan stromen. Je mag er zijn! Wat een feest. (Menso 2020)